Λέξεις κλειδιά

Εθελοντισμός - Η Κρυμμένη Δύναμη - Συμπεράσματα Ημερίδας

...

Επιγραμματικά
Μεγάλη συνεισφορά για αντιμετώπιση κενών που δεν καλύπτονται από τους παραδοσιακούς φορείς στην κοινωνία και τον πολιτισμό  – Αποτελεί τον Τρίτο Τομέα.

Τεράστια, ανανεώσιμη δεξαμενή πόρων – Η “Volunteerland” αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη χώρα ατόμων άνω των 15 ετών και την 7η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες η Ελλάδα είναι πάρα πολύ χαμηλά στους δείκτες εθελοντισμού 132η σε145 χώρες.

Η οικονομική αποτίμηση του εθελοντισμού κάνει ακόμα πιο επιτακτική την  ανάγκη αύξησης του εθελοντισμού στην Ελλάδα.

Η γκρίνια για απουσία της πολιτείας, θα σταματήσει όταν θα είναι παρόντες οι πολίτες.

Με μεγάλη συμμετοχή υψηλού επιπέδου κοινού πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών η εσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) με θέμα: «Εθελοντισμός – Η Κρυμμένη Δύναμη».

Την εκδήλωση άνοιξε ο ο Πρόεδρος του BGS, Βασίλης Ζώτος, ο οποίος αφού προλόγισε το θέμα της εσπερίδας και έδωσε στοιχεία για τη διεθνή έρευνα και ανάλυση του θέματος  Εθελοντισμός», που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα εργασίας, ευχαρίστησε τους χορηγούς και τους λοιπούς συντελεστές της εκδήλωσης, και έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας και του ρόλου του BGS.

Ακολούθησε ο Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος στο “Χαμόγελο του παιδιού”, ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στους πραγματικούς εθελοντές και στον γνήσιο, συνειδητοποιημένο εθελοντισμό.  Παρότρυνε δε, να μπει μπροστά «η ψυχή των εθελοντών» για να την περιχαράκωση των πραγματικών εθελοντικών φορέων στην Ελλάδα και για να αποδειχθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν μέσα από τον εθελοντισμό χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.

Στη συνέχεια ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα John Kittmer, τοποθετήθηκε ως ενεργός εθελοντής στο θέμα «Εθελοντισμός και Κοινωνία των πολιτών- Η Βρετανική εμπειρία.  Αφού έδωσε κάποια σημαντικά στοιχεία για τον εθελοντισμό που έχει μακρά παράδοση στη Μ. Βρετανία (81 δις ευρώ έσοδα κατ’ έτος, 164.000 οργανώσεις, πάνω από 19 εκατομ. άνθρωποι παρέχουν εθελοντική εργασία τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο), ανέφερε ότι οι ΜΚΟ διοικούνται από στελέχη που παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους (1 εκατ. άτομα συμμετέχουν σε ΔΣ ΜΚΟ).  Μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες, μίλησε για τη διαχείριση του δικτύου πλωτών οδών από ΜΚΟ που ιδρύθηκε με αυτόν τον σκοπό και διοικείται από πολίτες που εκπροσωπούν τις ενδιαφερόμενες τοπικές κοινωνίες, έχοντας προσφέρει 15.000 ημέρες εθελοντικής εργασίας.  Κλείνοντας τόνισε η κρυμμένη δύναμη του εθελοντισμού συνοψίζεται στην υπηρέτηση των δημόσιων αγαθών, στη σφυρηλάτηση θεσμών στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών και στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών.

Ακολούθως ο Γιώργος Ραουνάς, μέλος του BGS παρουσίασε τα αποτελέσματα της εκτεταμένης διεθνούς μελέτης (βιβλιογραφική και επαφές με ειδικούς ανά τον κόσμο) που διεξήχθη από τα μέλη του “BGS Economics Group”.  Αναφέρθη στο μέγεθος και τη σημαντικότητα του εθελοντισμού παγκοσμίως, αλλά και στην υστέρηση που παρουσιάζεται στη χώρα μας, παρά τη σημαντική προσπάθεια από πολλούς φορείς και τον αξιέπαινο αγώνα εμπνευσμένων ανθρώπων.  Αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που προσφέρει ο εθελοντισμός στην Κοινωνία (ενίσχυση κοινωνικών σχέσεων, χτίσιμο συνεκτικής κοινότητας, ενασχόληση με τα κοινά, προσφορά δημόσιων αγαθών, ευημερία των συμμετεχόντων) και στον Πολιτισμό (προώθηση δημιουργικότητας, ισχυροποίηση πολιτιστικής ταυτότητας, ενίσχυση δεσμών τοπικής κοινωνίας, επικοινωνία με άλλες κουλτούρες).  Επίσης ανέλυσε την προσέγγιση και τις σχετικές παραδοχές για την οικονομική αποτίμηση της εθελοντικής προσφοράς στην Ελλάδα (10% εθελοντές που δίνουν κατά μ.ο. 10 ώρες ανά μήνα), η οποία σήμερα εκιμάται σε 700 εκατ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ της χώρας.  Σε ένα 10ετές σενάριο αύξησης του πλήθους των εθελοντών (στο 30%) και του προσφερόμενου χρόνου (σε 25 ώρες / μήνα), η αξία της εθελοντικής εργασίας εκτιμάται σε 6.5 δις ευρώ ή 3.5% του σημερινού ΑΕΠ, αισιόδοξο μεν αλλά ακόμα πίσω από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε άλλες χώρες (π.χ. Η.Β. 7,9% του ΑΕΠ, χώρες ΟΟΣΑ 31% εθελοντές).

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο δημοσιογράφος  Αντώνης Παπαγιαννίδης, συντόνισε τις παρουσιάσεις από τα μέλη του πάνελ, έθεσε ερωτήσεις και έκανε τη σύνοψη των συμπερασμάτων.

Τα βασικά θέματα που έθιξαν οι ομιλητές ήταν τα ακόλουθα:

Ο Δημήτρης  Βλαστός, πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη έκανε μια ιστορική αναδρομή στον εθελοντισμό και στην καθιέρωση της βιομηχανίας εθελοντισμού, όπου η διαχείριση εθελοντών αποτελεί ειδικότητα διοίκησης και απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση.  Ανέφερε επίσης ότι στατιστικά δεδομένα για τον εθελοντισμό παρουσιάζονται μόλις τα τελευταία 15 χρόνια και δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα, έδωσε όμως το εντυπωσιακό στοιχείο ότι στις ΗΠΑ, κατά τα τελευταία 13 χρόνια, έχουν προσφερθεί 105 δις ώρες εθελοντικής εργασίας που αποτιμώνται σε 2,1 τρις δολάρια.  Σε μια σειρά από χώρες ο εθελοντισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% του ΑΕΠ, συνεισφέροντας όσο ο κατασκευαστικός και ο τραπεζικός τομέας μαζί.  Παρέθεσε πληροφορίες για τις ηλικιακές ομάδες των εθελοντών, τα χαρακτηριστικά τους και θα θέματα με τα οποία συνήθως ασχολούνται.  Στη συνέχεια μίλησε για την προσφορά του κοινωνικού κεφαλαίου και τον κοινωνικό αντίκτυπο του εθελοντισμού που διαμορφώνει συναλλακτικά ήθη, χτίζει κοινωνική εμπιστοσύνη και ενισχύει την κοινωνική συνοχή, διαμορφώνοντας υπεύθυνους πολίτες.  Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου μόλις το 3% του πληθυσμού προσφέρει εθελοντική εργασία, διαπίστωσε την έλλειψη θεσμικού και υποστηρικτικού πλαισίου, καθώς και την ανάγκη για παιδεία και πολιτισμό ώστε αναπτυχθεί εθελοντική συνείδηση και να ενισχυθεί η κοινωνία των πολιτών.  Κλείνοντας, πρότεινε τη δημιουργία νομικού πλαισίου πιστοποίησης, διακυβέρνησης, λογοδοσίας και ελέγχου των ΜΚΟ και τη δημιουργία σχετικού μητρώου, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Η Ελένη Τσαλδάρη, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων αναφέρθηκε στη διαχρονική εθελοντική συνεισφορά του Λυκείου στα πολιτιστικά θέματα της χώρας μας και για την χωρίς προσδοκία ανταπόδοσης (πέρα από το κέρδος της ηθικής ικανοποίησης για συμμετοχή στο κοινό καλό) προσφορά.   Έδωσε μια σειρά από παραδείγματα, όπου ο εθελοντισμός έχει προσφέρει σημαντικά στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, όπως στη διαμόρφωση πολιτιστικής ταυτότητας σε παραμεθόριες περιοχές, στην εκπαίδευση αλλοδαπών στην ελληνική γλώσσα και στην διατήρηση της εθνικής παράδοσης.  Τέλος, σημείωσε ότι ο εθελοντισμός, υπηρετώντας τον πολιτισμό και διαμορφώνοντας κοινωνική συμπεριφορά στην παιδεία και τον ανθρωπισμό, σχετίζεται με την παράδοση, τη γλώσσα και την υλική ή άυλη κληρονομιά και οδηγεί στην πολιτισμική πνευματική εξύψωση.

Ο Χρήστος Λυγερός, πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων παρουσίασε τις αρχές και το σύστημα αξιών του προσκοπισμού που εμπεριέχει κοινά στοιχεία με τον εθελοντισμό, όπως τη βοήθεια για έναν καλύτερο κόσμο και την ανάπτυξη του κοινωνικού κεφαλαίου.  Αναφέρθηκε στις ηλικιακές ομάδες και προσδιόρισε τον βαθμό συμμετοχής στις προσκοπικές / εθελοντικές δραστηριότητες που προσομοιάζει στις γενικές παρατηρήσεις.  Σε μια προσπάθεια αποτίμησης του έργου που παράγεται από τα 3.000 ενήλικα στελέχη του Σώματος στην Ελλάδα και εκτιμώντας μια συμμετοχή περίπου 40 ωρών ανά μήνα, υπολογίστηκε ότι η εθελοντική προσφορά ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη αποτίμηση έγινε και για την πρόσφατη δράση υποστήριξης προσφύγων.

Ακολούθησε κατάθεση απόψεων, υποβολή ερωτήσεων και γόνιμη ανοιχτή συζήτηση με τους ομιλητές, ενώ υπήρξε δέσμευση για συνέχιση αυτής  της πρωτοβουλίας, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της εθελοντικής συνείδησης και στην ανάδειξη των καλών πρακτικών στην Ελλάδα.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) ιδρύθηκε το 1958 και τελεί υπό την αιγίδα του εκάστοτε Βρετανού Πρέσβη.  Η ομάδα “BGS Economics Group”, τα μέλη της οποίας  είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέλη του BGS από αλληλοσυμπληρούμενες θεματικές περιοχές που εργάζονται σε εθελοντική βάση, έχει στόχο να διεξάγει έρευνες και να οργανώνει δραστηριότητες σε αντικείμενα συναφή με το αντικείμενό της....